Gyakran ismételt kérdések

1. Miért látok színkülönbséget két azonos színreferenciával rendelkező termék között?

Ez a termékek textúrájában, a fényességi szintben, az alkalmazott felhasználási módban vagy akár a fényben fennálló különbségnek tudható be. Az alábbiakban röviden ismertetjük ezeket a lehetőségeket.
Textúra: egy sima felület más megjelenést kölcsönözhet a színnek, mint egy texturált felület. Ez különösen a fény visszaverődésének köszönhető.
Fényességi szint: egy magas fényességi szintű termék kissé sötétebb megjelenésű, mint egy matt vagy szatén termék. Ez a fény felületen történő tükröződése miatt van.
Alkalmazási technika (ecset/henger/permetezés): minél szabálytalanabb a festékréteg textúrája, annál jobban eltér a szín a színtáblázattól és a textúra nélküli festékrétegtől.
Fény: a különböző fényforrások különböző színhatásokat hozhatnak létre, egyrészt az alkalmazott anyagok különböző fényvisszaverési tulajdonságai miatt, másrészt a természetes fény és a különböző mesterséges fényforrások összetétele közötti különbség miatt (a hideg fénytől kezdve a lágy és meleg fényig).

2. Mi az a primer (alapozó) réteg és milyen körülmények között szükséges?

A primer (alapozó) a befejező réteg alatt annak érdekében használt festék, hogy megakadályozza a közeg színének láthatóvá válását a befejező rétegen keresztül, ami lehetővé teszi a jobb „fedés” elérését. Egy világos szín vagy nagyon nagy színkontraszt jelenlétében egy jól megválasztott alapozó jobb színtelítettséget nyújt a befejező rétegben a szín tekintetében.

3. Melyik fényforrásnál lehet a legjobban megítélni a színt?

Egy szín a legjobban a napfény vagy természetes napfény lámpa alatt értékelhető. Napfény nélküli szobában, vagy ahol különböző fényforrások vannak jelen, nem lehet helyesen megítélni egy színt.